Tour du Mont Blanc, GR5, La Vanoise och Mont Thabor, 22/8-6/9 2010

Från början var meningen att börja i Argentière i Frankrike, gå över till Schweiz, haka på Le Tour des Combins och följa den i Schweiz och Italien mot Stora St Bernhardspasset och därpå åter anknyta till le Tour du Mont Blanc. Redan efter två dagar insåg jag att projektet inte var så väl genomtänkt och följde istället TMB fem dagar, genom Schweiz (2 dagar), Italien (2 dagar) och Frankrike (1 dag).
Den allra första etappen, från Argentière till Arpette, måste för övrigt ha varit bland det tuffaste jag gjort, med två pass. Först det relativt beskedliga Col de Balme, 1000 meter upp och 800 meter ned, därpå Fenêtre d'Arpette, 1200 meter upp, brant och i gassande sol,och drygt 1000 meter ned på i början ytterst branta och sliriga stigar. Jag tror etappen tog 10-11 timmar, vilket är i mesta laget. Dagen efter blev därför snudd på vilodag, med lätt skogsvandring till La Fouly
Vid Col du Bonhomme hakade jag så på GR5, och följde den vidare mot och genom Parc National de la Vanoise. Efter Modane följde jag min egen friare variant genom Mont Thabor-området mot Briançon. Jag var glad att att jag ändrat mina planer, ty 16 dagar räckte gott och väl.
GR5 mellan Bonhomme och Modane kände jag redan till från 1999 års tur, men den gången var det i början av sommaren och en hel del snö. I La Vanoise följde jag därför en delvis annan rutt och skippade den tidigare omvägen över Col de la Vanoise. Vid Plan Sec fick jag infallet till en ny omväg, över Col d'Aussois, drygt 2900 m ö h, och Col del la Chavière, knappt 2800. En viktig poäng med sensommarvandring är möjligheten att gå över riktigt höga pass.
I Thabor-området kunde jag utnyttja tältets frihet, vilket gav mig ytterligare två nya pass på 2700-2800 meters höjd: Col des Méandes och Col des Muandes, vilket äntligen ledde mig in i själva kärnan av området. Tältet var också till stor hjälp utmed TMB - det är otroliga mängder folk som går där även i slutet av augusti och jag slapp trängas med dem på stugor. I La Vanoise, däremot, är bivack tillåten endast nära vissa stugor, vilket är fullkomligt meningslöst. Jag kom totalt att använda tältet lite mindre än vanligt, sju nätter fritt och två på campingplatser.
Galleri.