Pyreneerna 2005, 31 etapper


Galleri
15 juni Villefranche, Frankrike, 400 m -Llipodaire, 1.900 m (tält)

Denna gång rundade jag inte Canigou, utan strök förbi Marialles-stugan på dess västra sida. Det besparade mig en trist och brant stigning.

En sträckning, som skulle gått mer direkt mot Ull de Ter, fick överges. Skogsterrängen var en bra bit så brötig att varje steg blev en plåga.

Bilder, 1-4

16 juni Refugi Ull de Ter, Spanien, 2.200 m (tält)

Stugan är inte öppen denna tid, annars hade det kanske varit svårt att finna lämpligt läger. Platsen är en uppenbarelse efter en lite monoton kamvandring och den fula skidstationen.

Bilder, 5-8

17 juni Vallée d'Eyne, Frankrike, 1800 m (tält)

Sträckan går över en mycket hög gränskam, lyckligtvis snöfri även såhär tidigt på säsongen. Som 2001 gick jag en omväg över Núria för måltid och inköp.

Jag tältade i utkanten av dalen, strax under trädgränsen. Som i många skyddade områden råder här campingförbud. Då ska man komma ihåg att fransmännen skiljer på "camping" och "bivack". Bivack är när man ställer upp tältet på en plats över natten och sen drar vidare. Det tycks tolereras i denna dal.

Vid en kvällsutflykt halkade jag på en sten och hamnade i en bäck med vatten till midjan. Det tog två dagar för kameran att torka, därför är det inga bilder de följande två dagarna.

Bilder, 9-12

18 juni Grave-dalen, Carlitområdet, 2050 m (tält)

Samma kommentar som 17 juni. 2001 valde jag att tälta en bit upp från dalen vid Etang de Récoh. Detta år verkade det ligga en hel del snö på den höjden. Carlitområdet var chockerande snörikt efter de mycket angenäma förhållandena de första dagarna.

19 juni Merens-en-Vals, 1150 m (gite d'étape)

Över flera snöhöljda pass och sedan ner i dalen. Hade hoppats på proviantering, men affären hade mycket obekväma öppettider.

20 juni Refuge du Ruhle, 2185 m (refuge)

Vacker uppstigning som följs av ett ganska kärvt blocklandskap. När landskapet öppnar sig vid stugan, på en utsiktsbalkong, är det en befrielse.

Bilder, 13-18

21 juni Refugi Jan, Andorra, 2.200 m (obemannad refugio)

Ny väg in i Andorra, via det vackra Fontargenta-passet. Delvis utan stig och markeringar. Fruktansvärt, och ovanligt tidigt åskväder, som fick mig att välja stugan iställetför tältet.

Bilder, 19-23

22 juni Coma de Varilles, Andorra,2050 m (tält)

Undvek denna gång hotellbyn El Serrat. Svängde efter Sorteny norrut upp i den underbara Rialb-dalen, gick över Rialb- passet och ned till en höjd där jag inte hade utsikt över skidstationen Arcalis. Enorm förbättring

Bilder, 24-32

23 juni Vall Ferrera, Spanien, 1945 m, (refugio)

Etapp genom tre länder, Andorra-Frankrike (Val Soulcem)- Spanien.
Det var tredje gången jag gick denna sträcka och första gången jag inte gick vilse. Vid övergången över Port de Rat till Frankrike kan med kartans och kompassens hjälp spana rätt på hela färdvägen - kartan och markeringarna är i övrigt ytterst förvirrande.

Bilder, 33-35

24 juni Pla de Boavi, 1490 m (tält)

Omvägen förbi Sotllo-sjön och Baborte-passet, klar förbättring mot tidigare varianter. Sjön är jämte Lllac Glacat i Aigües Tortes, den vackraste i hela Pyreneerna.

Bilder, 36-41

25 juni Bordes de Pedrafita, 1685 m (tält)

Via Tavascan (uppköp, utmärkt sortiment); följde GR11, delvis enformig etapp på utsiktsbalkong, men med mycket vackert läger i slutet. Bättre, men längre, hade varit att gå norrut mot Noarre, därpå söderut med riktig passövergång mot samma etappmål. Möjligen hade detta krävt två etapper.

Bilder, 42-45

26 juni La Guingeta de Aneu, 1000 m (campingplats)

Lång och torr uppstigning till 2200 m höjd, ned genom tät furuskog. Tog långsamt rinnande vatten på nedväg, vilket kan förklara den häftiga magsjuka som följde.

Inga bilder denna dag

27 juni Espot, 1350 m (hotell)

Kort etapp, magsjuka, inköp. Dessa tre etapper är GR11-varianten till Aigües Tortes. Den enklare HRP-varianten är trots vägvandring bättre. Joostens Cicerone-bok beskriver en mer krävande och givande HRP-variant.

Den optimala varianten, över Bonaigua-passet, fick skippas - osäker om maten skulle räcka.

Inga bilder denna dag

28 juni Refugio Amitges, 2380 m (refugio)

Gemytligt upp till Mallafré. Sista delen skäms av jeepväg som konkurrerar med utsikterna.

Bild, 46

29 juni Refugio Restanca, 2070 m (refugio)

Tuff och lång men utsiktsrik etapp, med flera passövergångar, kort klättring, kanske 10 meter, förbi snöfält.

Bilder, 47-49

30 juni Hospital de Viella, 1700 m (refugio)

Tyvärr pågår under flera år bygget av en ny tunnel, vilket gör denna plats föga attraktiv.

Bilder, 50-51

1 juli Anglós, 2230 m (tält)

Kort etapp för att garantera två perfekta tältläger, detta och följande.

Bild, 52

2 juli Llosas, 2180 m (tält), över Collado de Vallibierna

Tuff etapp med snöfält,två passövergångar, uppstigning i block, nedstigning i lös och brant terräng, tekniska passager förbi två sjöar, men massor av utsikter och vatten. Kanonetapp, kanske den vackraste på hela GR11, med kanonläger vid Anetos branta sydsida.
Aneto är Pyreneernas högsta, och Spaniens näst högsta, topp,
Första passet hade tidigt på morgonen rätt hård snö, gränsfall för stegjärn, men jag karade mig utan.

Bilder, 53-57

3 juli Vall d'Estós, 2090 m (tält)

Reglerna föreskriver tältning över 2000 m - just i denna dal var det svårt att hitta bra läger på denna höjd, de bästa platserna låg lägre!

Bilder, 58-59

4 juli Montarruegos (Viadós-Parzán), 2100 m (tält)

Sista tältmöjligheten före Passo de los Caballos. Vattnet påtagligt järnhaltigt, men på intet vis skadligt. På kvällen ett häftigt åskväder. Märkligt nog hade jag ingen åska etapperna efter denna, trots påtagligt varmt väder - så varmt att mitt tält ofta var torrt utvändigt på morgonen.

Bilder, 60-61

5 juli Refuge de Barroude, Frankrike, 2390 m (refuge)

Sträckan upp mot Lago de Urdiceto har komplicerats och förfulats av en ny väg. Sträckan ned mot Parzan är som den alltid varit, inte vacker, knappast heller ful. Stigningen från Barrosa-dalen upp till det franska gränspasset är på 6-700 höjdmeter, man ser passet hela tiden och kan inte tro att dt är så avlägset.

Bilder, 62-63

6 juli Vallée de Estaubé, 1710 m (tält)

Över Port de Campbiel, en nordlig omväg jämfört med HRP, genom byn Gèdre och över platån Coumely. Bekvämt tältläger strax före nationalparksgränsen

Bilder, 64-66

7 juli Gavarnie, 1400 m (campingplats)

Inköp i mängd. Mycket turister och mycket tillrättalagt för dem. Egentligen en perfekt plats att avsluta en tur.

Bilder, 67-70

8 juli Valle del Rio Ara, Spanien, 1855 m (tält)

Över Bujaruelo-passet i lätt dimma, därpå lång stignng från S Nicolas. Läger med förstklassiga utsikter, men hård mark (tältpinnarna!)

Bilder, 71-76

9 juli Banos de Panticosa, 1700 m (refugio)

Kort etapp över det mycket kärva Brazato-passet. Hade tur med komplettering av proviant, choklad och kex. Lördag - om stugan varit full hade jag fått uppsöka tältläger cirka 40 minuter norr om stugan (vilket hade förryckt provianteringen!). Nästa tältmöjlighet är betydligt längre bort, kanske tre timmar, men desto finare.
Alternativ övernattning: Gran Hotel, 176 euro natten!
Här pågick 2005 ett bygge, bland annat av parkeringshus - det är stora saker på gång här.
Håller man sig till stugan Casa de Piedra, i direkt anslutning till lederna, märker man inte så mycket av det. Det kan tänkas att stugan flyttas norrut till Bachimanasjön, vilket vore synd på de många fina tältplatser som finns norr om sjön.

Bild, 77

10 juli Refuge Wallon, Frankrike, 1875 m (refuge)

Lätt och vacker övergång över Port de Marcadau, men lite knölig passage förbi Bachimanasjön Marcadau-dalen sagolikt vacker, precis som 1995

Bilder, 78-85

11 juli Circo de Piedrafita, Spanien, 2115 m (tält)

Krävande övergång på Col de la Faches spanska sida - brant i snö, stegjärn på ett ställe. Lyckoetapp, fantastiskt vacker uppstigning till passet, och lika vackert läger. Denna etapp, samt Anglos-Llosas, var de tuffaste, men också (just därför?) vackraste, på hela turen. Gick över Col de la Fache 1995 från andra hållet - minns inga tekniska problem, endast att det var mycket snö och långt. Gå utför är alltid svårare.

Lyckokänslan kom mycket av insikten att det sannolikt sista hindret besegrats.

Den här omvägen över Frankrike var menad att undvika det svåra Piedrafita-passet på GR11 - enligt en guidebok skulle passet i värsta fall kräva isyxa. Iår var det snöfritt, troligen lättare! Mötte flera som gjort det.

Bilder, 86-93

12 juli Före Ibones de Anayet, 1905 m (tält)

Otroligt ful i sträckan förbi skidstationen Formigal. Utbyggnadsarbeten höjer fulheten och förrycker den skonsamma ledföringen av GR11, vid sidan om den stora genomfartsvägen. Om några år kan knappast den spanska sidan rekommenderas alls väster om Gavarnie, utom för proviantmöjligheterna i Sallent de Gallego och Candanchu

Den franska har också ett par karaktärstoppar, Pic du Midi d'Ossau, och Vignemale, bekanta för mig från 1995 års tur.

Bild, 94

13 juli Ibon de Estanés, 1760 m (tält)

Vacker början, Ibones de Anayet, Canal Roya, sedan skidstationen Candanchu, ful, även den under utbyggnad, men rätt fort avverkad (proviant). Sedan lång rundning, på 1600 m höjd, av en vacker circo, delvis i bokskog. Läger vid sjö med smutsigt vatten och smutsiga tillflöden. Lyckligtvis fanns en källa med rent vatten

Bilder, 95-98

14 juli Ibon de Acherito, 1865 m (tält)

renare sjö, med svagt tillflöde. Rent och friskt vatten vid dess källa. Läget för min sista tältnatt på turen sammanföll med det för min första natt i Pyreneerna 1995, vilket var planerat. Fina utsikter mot den gränskedja av kalkberg som för mig betecknar de egentliga Pyreneernas västra ände

Bilder, 99-107

15 juli Lescun, Frankrike, 950 m

Sista morgonen noterade jag att mitt tält var torrt, vilket är ovanligt. Jag hade vackert väder alla dagar bortsett från lite dimma en eller två morgnar och den obligatoriska åskan vissa eftermiddagar. Men de sista 11 soliga dagarna hade jag ingen åska alls!

Från Lescun tog jag mig med lift, buss och tåg till Pau, sen hem. Bilder, 108-115

Snipp, snapp, snut !

18 fria övernattningar, varav 17 i tält, 1 hotell, 2 camping, resten stugor. 19 nätter i Spanien, 9 i Frankrike och 2 i Andorra.

Åter