Myrdal-Krossbu, 25/7-4/8 2006

Turen började klockan fem på morgonen på Myrdals järnvägsstation vid Bergensbanen. Första etappen tog mig till Hallingskeid och på ny väg in i Skarvheimen. Efter Geiterygghytta följde jag turen från år 2000, med en liten avvikelse mot Joutunheimen och den vackra vägen in där från sydsidan. Inte många går den.

Väl i Hjelledalen valde jag att gå en variant från år 2004 i motsatt riktning, över Hjelledalssmoget - ett mycket stenigt och sterilt landskap - mot Koldedalen. Därifrån blev det repris på 2002 års tur, övergången till Fleskedalen. Sista etappen förde mig på den nervpåfrestande stigen mot Skogadalsbøen och vidare norrut mot Krossbu, ett fjällhotell vid väg, med bussförbindelse.

Årets tur präglades av två saker. Dels, i början och slutet, av det extremt varma vädret. Dels, många dagar, av de otroliga mängderna sten. Med slitet vänsterknä är detta något jag i framtiden måste planera bort. Likt min tur i Italien samma sommar blev det en återseendenas tur. Det blev nu också sjätte turen i Jotunheimen, så något annat blir det nästan säkert nästa år.

Galleri