Bourg d'Oisans-Ceresole Reale, juni-juli 2004, 21 dagar.

Turens idé bestämdes av snöläget. Framåt slutet av maj insåg jag att de små snömängderna i Frankrike skulle hinna smälta undan till den 15 juni. I Italien faller i regel mer snö på vintern så därav gav sig idén att först gå i Frankrike drygt 10 dagar och sedan gå över gränsen en gång för alla, så att snösmältningen fick en chans där också. Så blev det.
Att gå över gränsen till Italien kändes först som att vrida tillbaka tiden två veckor, p g a snön nära Lago Verde. Den vanliga passövergången från Frankrike var såpass vansklig att jag telefonledes från Lago Verde-stugan fick tips om ett alternativt pass. Inte heller det var så lätt, och jag måste någon gång ge mig ut utanför stigen i brant och instabil terräng.
Men efter några dagar korsade jag pass som hade varit livsfarliga bara en vecka tidigare.
Ett enda pass på hela resan beredde mig svårigheter, Col de l'Aup Martin, 2757 möh, varom jag skrivit i "Plötslig färdkamrat".
Upplägget gav mig chansen att prova flera nya områden. Jag började i les Ecrins, som var nytt för mig, och gick över till le Queyras, som jag tidigare snuddat vid, både 2000 och 2003. Från le Queyras gick jag över gränsen till Valle Germanasca i Italien och följde GTA norrut mot Valle di Susa, där järnvägen Paris-Milano går. Detta inbegrep tyvärr en del vägvandring och en lite tråkig nedstigning till 500 meters höjd.
Efter en hotellnatt i Susa, som har varken camping eller posto tappa, och proviantering där, gick jag vidare genom Valli di Lanzo, också helt nytt, mot Ceresole Reale, den sydliga porten till nationalparken Gran Paradiso. Min idé om att mot slutet lämna leden och gå vidare österut förbi en del lockande sjöar gäckades av ett häftig åskväder nära det sista passet. Det var första åskan på 20 dagar! För säkerhets skull möttes jag av ännu ett åskväder nere i Ceresole Reale, när jag befann mig mitt ute på en dammur.
Av 21 etapper varav alla utom en nya. Som året innan satsade jag på att använda tältet maximalt. Det blev 13 fria nätter och 2 på camping. En enda natt sov jag på en klubbstuga. Det blev en natt på hotell och tre på posti tappa/gîtes d'étape.
Galleri.