Galleri.

Zinal-Savognin, 18/6-7/7 2011

Turen tog 20 dagar.Jag tältade fritt 7 nätter och på camping 4, av totalt 19 nätter under turen. Det blev två nätter på klubbstugor, tyvärr fredagar bägge gångerna, och sex på hotell/restaurang, varav en i sovsal. Mycket (bilder jag senare sett på internet) tyder på att jag överskattade svårigheterna på Passo Lucendro - detta faktum bedrog mig på en sannolikt mycket fin tältnatt. San Gottardo är inte en angenäm plats och sista sträckan dit invid en tunnel hörde inte till de vackrare.

Förra året blev det, som jämförelse, 9 fria nätter på en lika lång tur (men där slarvade jag bort två fina tillfällen) och sensommaren 2009 satte jag lite av ett rekord genom att alla 10 nätterna var fria.

Det är dock överlag svårare i Centralalperna än i Sydalperna och Pyreneerna att lägga upp en tur med många tältnätter med tanke på etappindelning samt skyddsområden och slikt. I Schweiz kan man räkna med totalt tältförbud i alla skyddsområden. Alpe Dèvero ingår också i en italiensk Parco Naturale.

Men sen handlar det också om mathållningen. Det är svårt att bära så mycket som behövs även för så kort tid som en vecka. På mina senaste turer i Pyreneerna, 2007 och 2009 (2007 låg jag under tak en enda natt), gick jag ned oroväckande mycket i vikt.

Så man kan nog säga att det till en del handlar om bekvämlighet. Tältet användes när det verkligen gjorde nytta och så blir det nog även på mina framtida turer. T ex när jag skulle över Pass Patnaul, dag 15-16, var det skönt att kunna dela upp etappen med läger på höjden och endast 500 höjdmeter kvar till passet.

Första provianteringsmöjligheten kunde ha varit i Binn, efer 6 etapper. Men den torsdagen var St. Johannis så affären var stängd. Nästa möjlighet var Andermatt, efter 10 etapper, en mycket välförsedd COOP. I Vals, dit jag kom efter 16 etapper, kunde jag handla följande morgon (en måndag) eftersom affären öppnade tidigt, redan 7. Sista möjligheten var i Splügen, vars VOLG-butik också är mycket välförsedd.

På turen använde jag följande kartor:

Zermatt-Saas Fee, Kümmerly+Frey, 1:60 000
Domodossola, Kompass 89, 1:50 000
Gotthard/S. Gottardo, Kompass 108, 1:50 000
Surselva, K+F, 1:60 000
San Bernardino, Schweizer Landeskarte, 267T, 1:50 000
Julierpass, Schweizer Landeskarte, 268T, 1:50 000
(T står för en upplaga med inritade leder i rött.)

Jag orienterade turen efter Alpenpässeweg:

Ibland följde jag leden, ibland tog jag genvägar, och ibland höll jag mig söder om den leden. Jag provianterade i Andermatt och Splügen. Många av passen skulle vara svåra, eller kanske omöjliga, på en normal försommartur.

Etapperna (som vanligt finns bilder från samtliga etapp-punkter):

18/6 Zinal-Gruben
19/6 Gruben-Niedergrächen (låg korsning av Mattertal)
20/6 Niedergrächen-Eisten-Gspon (undvek Saas Fee, kanske dumt)
21/6 Gspon-Chlusmatte över Siriwoltesattel (S om Simplonpasset)
22/6 Chlusmatte-Rosswald
23/6 Rosswald-Binn
24/6 Binn-Alpe Dèvero (Italien)
25/6 Dèvero-Alp Neufelgiú (Italien)
26/6 Alp N - Alpe Cristallina (Schweiz)
27/6 Alpe C-San Gottardo
28/6 San Gottardo-Andermatt (via Orsirorapasset och Isenmannsalp)
29/6 Andermatt-Val Cadlimo
30/6 Val Cadlimo-Campo Blenio
1/7 Campo Blenio-Capanna Terri (skulle kanske föreslå varianten över Scaletta för att slippa dammsjö och tunnel)
2/7 Capanna Terri-Alp Patnaul
3/7 Alp Patnaul-Vals
4/7 Vals- Safiental (ett stycke S om Turrahus)
5/7 Safiental-Splügen
6/7 Splügen-Alp Mos
7/7 Alp Mos-Savognin

Fortsättningen skulle ha fört mig från Alp Mos söderut mot Bergalgapasset, med övergång till två höjddalar ovanför Bregagliadalen, och vidare mot ex.vis Maloja, tre dagar till. Men väderrapporten var inte så lovande.